Elatukku

Taikinan ainekset:

  • 2,5 dl maitoa
  • 25 g tuorehiivaa (tai 1 ps kuivahiivaa)
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl kardemummaa
  • 7–8 dl vehnäjauhoja
  • 100 g voita (pehmeänä)

Täyte:

  • 75 g voita (huoneenlämpöisenä)
  • 0,5–1 dl sokeria
  • 1–2 rkl kanelia

Voiteluun:

  • 1 kananmuna

Päälle:

  • Raesokeria

Valmistusohje:

  1. Valmista taikina: Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva joukkoon (kuivahiivaa käytettäessä lämmitä maito hieman lämpimämmäksi, noin 42 °C). Lisää sokeri, suola ja kardemumma. Sekoita joukkoon vehnäjauhot vähitellen, ensin vispilällä ja sitten käsin tai taikinakoukulla. Lisää lopuksi pehmeä voi ja vaivaa taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota liinan alla noin 30–45 minuuttia, kunnes se on kaksinkertaistunut.
  2. Valmista täyte: Sekoita pehmeä voi, sokeri ja kaneli tasaiseksi tahnaksi.
  3. Kauli ja täytä taikina: Kaada kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja kauli se suorakaiteen muotoiseksi levyksi (noin 30 x 50 cm). Levitä kanelitäyte tasaisesti taikinalevyn päälle.
  4. Rullaa ja leikkaa pullat: Rullaa taikina pitkältä sivulta alkaen tiukalle rullalle. Leikkaa rulla noin 2 cm paksuisiksi viipaleiksi ja aseta palat leivinpaperilla vuoratulle pellille.
  5. Kohota ja voitele: Anna pullien kohota liinan alla vielä noin 20–30 minuuttia. Voitele kohonneet pullat kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria.
  6. Paista pullat: Paista pullia 200 °C

    noin 10–12 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita.

  7. Jäähdytä ja nauti: Anna pullien jäähtyä hetken ja nauti ne lämpimänä vaikka kahvin kanssa!

Vinkkejä:

  • Lisämakua täytteeseen: Kokeile lisätä täytteeseen ripaus kardemummaa tai vaniljasokeria.
  • Korvapuustit: Jos haluat tehdä korvapuusteja, taita taikina puoliksi täytteen levittämisen jälkeen ja leikkaa kolmioita, jotka kierrät “solmuiksi”.

Kanelipullat ovat suomalaisten rakastama kla

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *